Criza Suprarenală Addisoniană



Prin urmare, dacă se suspectează boala Addison, este de obicei necesar un test special de stimulare pentru a confirma diagnosticul. Cortizolul, denumit adesea „hormonul stresului”, crește atunci când instinctul de „luptă sau fugă” este declanșat în timpul unei crize.

  • Aceasta, la rândul său, scade tensiunea arterială, ceea ce poate duce la hipotensiune posturală, tahicardie compensatoare și eventual colaps vascular.
  • Fără tratament, într-o cameră de urgență dacă este necesar, aceste afecțiuni pot duce la o criză suprarenală.
  • Slăbește răspunsul imun prin prevenirea proliferării celulelor T și împiedicând celulele T să recunoască semnalele interleukinei[15].
  • Unele medicamente utilizate pentru a trata alte afecțiuni pot interfera cu medicamentele utilizate pentru a trata boala Addison.


Persoanele cu boala Addison au mai multe șanse decât alte persoane să aibă și o altă boală autoimună. Datorită progreselor în terapie, persoanele cu boala Addison se pot bucura de o sănătate mai bună și de o speranță de viață aproape normală. În acest scop, este important să consultați un furnizor de asistență medicală dacă aveți episoade recurente de oboseală, tensiune arterială scăzută, pierdere în greutate, poftă de sare sau modificări ale culorii pielii pe care pur și simplu nu le puteți explica. O criză suprarenală este o afecțiune în care glandele suprarenale nu produc suficient hormonul cortizol. Este o complicație care pune viața în pericol a insuficienței suprarenale (boala Addison). Dacă bănuiți că aveți o criză suprarenală, contactați imediat furnizorul de asistență medicală. Alte elemente utile ale istoriei includ orice boli recente, cum ar fi gastroenterita, intervențiile chirurgicale, leziunile traumatice sau alți factori de stres.

REZUMAT CLINIC DE URGENȚĂ LA PUNCTUL DE ÎNGRIJIRE



Slăbește răspunsul imun prin prevenirea proliferării celulelor T și împiedicând celulele T să recunoască semnalele interleukinei[15]. Deficitul de aldosteron este de obicei văzut în cazurile mai severe ca principală cauză a aranjamentelor electrolitice în cazurile de disfuncție mai severă a glandelor suprarenale.

  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să vă ajustați doza de corticosteroizi în timpul unei boli.
  • Dacă glandele suprarenale nu produc aldosteron, veți lua un medicament numit fludrocortizon, care ajută la echilibrarea cantității de sodiu și lichide din organism.
  • Primirea unui diagnostic de afecțiune cronică poate fi copleșitoare și stresantă.
  • Dozele acestor medicamente sunt diferite pentru fiecare persoană, iar furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate crește doza atunci când experimentați o infecție, traumă, intervenție chirurgicală și alte situații stresante pentru a preveni o criză suprarenală acută.
  • În boala Addison, glandele suprarenale produc prea puțin cortizol și, adesea, prea puțin din alt hormon, aldosteron.


Criza suprarenală, sau criza Addisoniană, este o afecțiune gravă, care pune viața în pericol, caracterizată prin insuficiență suprarenală acută. Simptomele tind să apară și să dispară și pot include dureri abdominale, amețeli, oboseală, scădere în greutate, pofte de sare și întunecare a pielii. În perioadele de stres extrem sau de sănătate precară, boala Addison poate declanșa o scădere rapidă a nivelului de cortizol și un eveniment care poate pune viața în pericol, cunoscut sub numele de criză suprarenală. Primirea unui diagnostic de afecțiune cronică poate fi copleșitoare și stresantă. Este important să vă consultați în mod regulat furnizorul de asistență medicală pentru a vă asigura că dozele sunt corecte și pentru a preveni un episod de insuficiență suprarenală acută.

Addisonian – Criza Suprarenală – Diagnostic



Boala Addison, cunoscută și sub denumirea de insuficiență suprarenală primară și hipocortizolism, este o afecțiune rară în care glandele suprarenale (care se află deasupra rinichilor) nu produc suficienti hormoni cortizol și uneori aldosteron. Criza suprarenală apare dacă glanda suprarenală se deteriorează (boala Addison, insuficiență suprarenală primară), dacă există leziuni ale glandei pituitare (insuficiență suprarenală secundară) sau dacă insuficiența suprarenală nu este tratată adecvat. Factorii de risc pentru criza suprarenală includ stresul fizic, cum ar fi infecția, deshidratarea, trauma sau intervenția chirurgicală, leziunea glandei suprarenale sau a glandei pituitare și încheierea prea devreme a tratamentului cu steroizi precum prednison sau hidrocortizon. Insuficiența suprarenală apare atunci când glandele suprarenale nu produc suficient hormonul cortizol.

  • Majoritatea simptomelor sunt cauzate de o scădere a nivelului de cortizol (hipocortizolism) declanșează o scădere asociativă a tensiunii arteriale (hipotensiune) și a zahărului din sânge (hipoglicemie).
  • Tratamentul de susținere a tensiunii arteriale scăzute cu fluide intravenoase este de obicei necesar.
  • Acesta este de obicei rezultatul unei boli autoimune, în care organismul se atacă singur.
  • De obicei, simptomele nu se dezvoltă până când 90% din cortexul suprarenal a fost deteriorat, ceea ce poate dura de la câteva luni până la ani.
  • Criza suprarenală apare dacă glanda suprarenală se deteriorează (boala Addison, insuficiență suprarenală primară), dacă există leziuni ale glandei pituitare (insuficiență suprarenală secundară) sau dacă insuficiența suprarenală nu este tratată adecvat.


La suspectarea unei crize suprarenale la un pacient, este imperativ solicitarea unui consult de endocrinologie urgentă. Această consultație poate ajuta la confirmarea diagnosticului, la adaptarea administrării adecvate a corticosteroizilor și la gestionarea oricăror tulburări endocrine subiacente în tratamentul de lungă durată în timpul fazelor de îngrijire în spital și în ambulatoriu. O cauză temporară a insuficienței suprarenale secundare apare atunci când persoanele care iau corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, pentru a trata afecțiuni precum astmul sau artrita, încetează să ia medicamentul brusc, în loc să înceteze. Purtați o carte de identitate medicală, un colier sau o brățară care indică faptul că aveți o insuficiență suprarenală. De identificare ar trebui să includă, de asemenea, ce tip de medicament aveți nevoie și doza exactă. Aceste informații pot ajuta furnizorii dumneavoastră de asistență medicală să administreze un tratament în timp util.

Addisonian – Criza Suprarenală – Diagnostic



Istoricul familial sau antecedentele personale de boli autoimune, cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul zaharat, cresc probabilitatea altor boli autoimune concomitente, cum ar fi boala Addison nediagnosticată. Persoanele care au simptome ale bolii Addison ar trebui învățate să recunoască semnele de stres potențial care pot provoca o criză suprarenală acută. Majoritatea persoanelor cu boala Addison sunt învățate să își facă o injecție de urgență cu hidrocortizon sau să-și mărească doza de prednison oral în perioadele de stres. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să vă ajustați doza de corticosteroizi în timpul unei boli.

Addison’s Disease in Dogs: What You Need to Know – American Kennel Club

Addison’s Disease in Dogs: What You Need to Know.

Posted: Wed, 11 Oct 2023 05:22:51 GMT [source]



Alți specialiști, cum ar fi cardiologie, gastroenterologie, boli infecțioase, ar trebui consultați după cum este necesar pentru a ajuta la abordarea și gestionarea cauzei de bază a ceea ce a precipitat criza Addisoniană. Criza Addisoniană se referă la o stare acută de deficit sever de cortizol și aldosteron.

REZUMAT CLINIC DE URGENȚĂ LA PUNCTUL DE ÎNGRIJIRE



Odată ce vă recuperați, medicul dumneavoastră vă va ajusta doza înapoi la nivelul normal, înainte de îmbolnăvire. Veți avea nevoie de asistență medicală imediată dacă aveți o infecție gravă sau diaree sau vărsături și nu vă puteți menține pastilele cu corticosteroizi. Fără tratament, într-o cameră de urgență dacă este necesar, aceste afecțiuni pot duce la o criză suprarenală. O tulburare asociată, insuficiența suprarenală secundară, apare atunci când glanda pituitară nu eliberează suficient hormon adrenocorticotrop (ACTH), care activează glandele suprarenale pentru a produce cortizol. Fără tratament prompt, există șanse mari de mortalitate sau de complicații ireversibile. În fiecare an, aproximativ 8% dintre cei cu insuficiență suprarenală cunoscută au o criză suprarenală, iar rata deceselor este de aproximativ 6%. Dacă criza Addisoniană este identificată rapid și i se administrează prompt tratament cu FIV și steroizi, pacienții au un prognostic și recuperare bune.

  • Furnizorii de asistență medicală pot diagnostica o criză suprarenală cu diferite teste de sânge.
  • Nimeni nu este exact sigur de ce se întâmplă acest lucru, deși se crede că genetica joacă un rol central.
  • Cea mai frecventă cauză a bolii Addison este un răspuns autoimun, care apare atunci când sistemul tău imunitar atacă țesuturile sănătoase dintr-un motiv necunoscut.
  • ACTH este produs într-o glandă mică care se află chiar sub creier (glanda pituitară).

https://cbdvitalityuk.com